Eten en drinken

Bon appetit!

Bon appetit!

Al sinds jaar een dag is het een van de populairste vakantiebestemmingen van de Nederlander: La France! En dat is natuurlijk om meerdere redenen. Frankrijk heeft een geweldig veelzijdig klimaat en herbergt een grote verscheidenheid vaan landschappen. De zomer geniet je van de zon en de zee aan de westerse stranden. Maar in de winter is het goed vertoeven in Frankrijk, want dan kan men naar de prachtige Alpen om heerlijk te wintersporten (al vermaak je je hier in de zomer ook absoluut erg goed). En dan is er natuurlijk altijd nog Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. Elk jaar trekt de meest romantische stad van Frankrijk meer dan 25 miljoen bezoekers.

In Frankrijk heeft men ook echt een zogezegde eetcultuur. Eten is heel belangrijk in Frankrijk en men neemt er dan ook uitgebreid de tijd voor. De eetgewoonten zijn wel wat anders dan in Nederland. Maar juist die afwisseling is natuurlijk wel weer een erg leuke ervaring wanneer je op vakantie gaat in het buitenland. Het is natuurlijk wel leuk om van te voren al wat meer te weten over de eetgewoonten van het land waar je naar toe op vakantie gaat, in dit geval het mooie Frankrijk.

Wat betreft de momenten dat de Fransen eten, verschillen zij eigenlijk helemaal niet zoveel van ons. De Fransen eten namelijk ook gewoon drie keer op een dag en nemen tussendoor iets lekkers, net zoals de meesten van ons Nederlanders ook doen. Wat wel een verschil is met veel Nederlanders, is dat de Fransen uitgebreid de tijd nemen voor elke maaltijd. Een maaltijd is niet alleen een manier om je buik te vullen, maar ook het moment dat je even gezellig samen aan de tafel gaat zitten. Je kunt dan lekker even ontspannen en gezellig met je familie en/of vrienden zijn. Een fransman zal nooit met een broodje kaas de deur uitrennen om zijn trein te halen. Ze staan liever wat vroeger om wat uitgebreider de tijd te kunnen nemen voor hun maaltijd.

Wellicht is het leuk om per maaltijd van de dag een klein voorbeeld te geven. Uiteraard beginnen we dan met het ontbijt.

Het ontbijt in Frankrijk: Le petit déjeuner

De fransen hebben natuurlijk ook hun specifieke voorkeuren per persoon. Maar veruit de meeste fransen zullen altijd een kop koffie bij hun ontbijt nemen, en meestal gaat men dan voor een lekkere grote mok met koffie en melk, een café au lait. Daarbij wordt vaak een stuk stokbrood gegeten dat bestreken is met boter en jam, dat vaak ook nog eens in de koffie wordt gedoopt. Men eet ook weleens de  hier ook bekende en geliefde croissants of pain-au-chocolat, voor de Hollanders ook: een chocoladebroodje.

De lunch in Frankrijk: le déjeuner

Lunchen doen de Fransen uitgebreid. Waar men hier in Nederland vaak gewoon met stuk of 2 tot 4 boterhammen met bijvoorbeeld kaas of iets zoets luncht, gaan de Fransen echt uit eten tussen de middag. Bijna alle werkgevers in Frankrijk geven hun werknemers lunchbonnen. Hiermee kunnen zij of in het eigen restaurant terecht of in bijna ieder ander restaurant. Het is zelfs zo, dat wanneer een bedrijf geen eigen kantine heeft, werkgevers in Frankrijk verplicht zijn om hun werknemers lunchbonnen.

Lunch wordt, zoals eigenlijk ook wel in Nederland het geval, tussen twaalf en twee genuttigd. De Fransen lusten net als de Nederlanders ook graag een tosti bij hun lunch, alleen noemen zij het een croque monsieur.

Een lekker tussendoortje: Le goûter

De fransen zijn dol op een lekker tussendoortje. Wist je bijvoorbeeld al dat nougat typisch Frans is? Er zijn talloze soorten verkrijgbaar en de Fransen zijn er dol op. grappig om te weten is dat de naam nougat afgeleid is uit de uitspraak ‘tu nous gâtes’, wat letterlijk betekent ‘je verwent ons’. En dat is ook precies wat de Fransen willen van een lekker tussendoortje.

De fransen zijn ook dol op heerlijke verse slagroomsoesje, de fransen noemen dit de choux a la creme. Dat klinkt natuurlijk heel chique maar betekent letterlijk soesje met room.

Macarons kende je wellicht ook al wel. Deze zoete koekjes zijn in  Nederland ook populair, maar zijn dus een Franse uitvinding. Je hebt deze ook in allerlei kleuren en smaken, net wat je op dat moment het lekkerst lijkt. Ze worden bij bakkerijen verkocht en zodoende kiest de Fransman dus ook specifiek hoeveel en welke smaken macarons hij wil.

De Fransen zijn dus echte snoepkonten. ‘Pâtes de Fruits’ zijn snoepjes met een zachte fruitvulling en een harde buitenkant van suikerwerk. Ze zijn er in verschillende smaakjes, zoals aardbei, druif, peer, sinaasappel en framboos.

In Nederland lusten we ook graag caramel, maar de Fransen smullen vooral van ‘caramel au beurre salé’, een soort karamelspread met een lichtzoutige smaak. Het is vooral een aanrader om deze spread op je boterhammen of je pannenkoek te smeren. De fransen gebruiken deze spread ook veelvoudig in allerlei soorten toetjes.

Het avondeten in Frankrijk: Le diner

Het avondeten is een heel belangrijke maaltijd in Frankrijk. Vaak doen de Fransen ook een stuk langer over dan wij Nederlanders en dat zit ‘m vooral in het feit dat zij wanneer een traditionele maaltijd nuttigen, dit diner dan uit een aantal gangen bestaat. Het meest gangbare zijn drie of vier gangen, waar je een voorgerecht, een hoofdgerecht, een kaasplankje én een toetje krijgt. Je snapt dus dat de Fransen daar natuurlijk wel wat meer tijd voor nodig hebben dan wij voor ons prakkie.

Vooraf: L’entrée of hors-d’oeuvre

Een klassiek voorgerecht in Frankrijk is natuurlijk de alom bekende uiensoep, die traditioneel met stokbrood en gesmolten kaas wordt geserveerd. Maar ook een lekkere salade is een goed voorgerecht voor de Fransen, bijvoorbeeld een frisse salade met geitenkaas. Een stokbroodje met tapenade gaat er ook altijd wel in

Het hoofddeel van de maaltijd: Le plat principal

De Fransen zijn echte vleeseters. Dat zal je ook zeker wel terugzien als je een menukaart openslaat. Hier in Nederland zijn de klassieker ook wel bekend: coq au vin (kip of haan in rode wijn), confit de canard (confijt van eend) of een cassoulet (een stoofgerecht met bonen en vlees, meestal van varken, eend of schaap). Steak tartar is ook echt Frans en altijd populair gebleven, dit is rauwe gehakte steak. De Fransen eten ook worst, ham en andere vleeswaren, al dan niet in combinatie met (stok)brood. Een samenvattende term hiervoor is charcuterie.

Nu houden Nederlanders natuurlijk ook wel van een stukje vlees maar de Fransen eten veel meer van een dier op dan dat wij doen. De Fransen zijn van oudsher ook gek op orgaanvlees, zoals pens, chitterling worst of het bekende foie gras.

De Fransen zullen dan ook vaak (een stuk) vlees serveren bij het hoofddeel van de maaltijd. Dit vlees moet altijd van goede kwaliteit zijn en komt dus ook meestal bij de slager vandaan.

Om af te sluiten

Men sluit in Frankrijk een maaltijd traditioneel af met een kaasplakje of (ook wel vaak én) een toetje. Een kaasplakje bestaat uit allerlei verschillende soorten kaas, maar de fransen zijn ook wel erg dol op schimmelkazen zoals camembert en gorgonzola.

De fransen zijn koningen in toetjes. Veel toetjes zijn hier ook in Nederland erg populair, zoals de crème brulee met een heerlijke karamel laag erop. Ook crêpes worden vaak als toetje gegeten. Dit zijn flinterdunne flensje die vaak gegeten worden met een lekkere saus of een bolletje ijs.

Ook leuk

Er zijn natuurlijk nog veel andere Franse gerechten, maar hier hebben we er nog een paar opgesomd voor je.

Paté. Hier wordt lever in verwerkt en ook in Nederland is een bekend gerecht. Zowel de Fransen als de Nederlanders eten dit graag op brood. De Fransen eten het ook wel als voorgerecht.

  • Quiche Lorraine. Hartige taart, daar houden we in Nederland ook wel van. Traditioneel bestaande uit eieren, room, ham en kaas. Variaties zijn natuurlijk mogelijk.
  • Salade nicoise. Een klassieke salade met vis, eieren en groenten zoals wij die ook in Nederland kennen en zeker ook waarderen.
  • Boeuf bourguignon. Gestoofd rundvlees, in een saus van bourgogne wijn, met spek, paddenstoelen en uien.

Er zijn natuurlijk ook wel wat gekkere gerechten uit Frankrijk.

  • Escargots… het woord kan misschien nog wel onschuldig lijken, maar dit zijn toch echt slakken! Slakken worden in Frankrijk vaak als voorgerecht op een stokbroodje gegeten.
  • Kikkerbillen klinkt exotisch maar worden ook nog wel daadwerkelijk vaak gegeten in Frankrijk
Tags: , ,

Leave a Reply