Parijs

Parijs, de stad van de liefde, de gastronomie en de hoofdstad van Frankrijk. Er zijn veel woorden om Parijs mee te omschrijven en dat is niet zo verwonderlijk. De stad is al oud en ademt cultuur en geschiedenis maar is tegelijkertijd ook nog heel hip en trendy is. Parijs is echt een stad waar iedereen zich zal kunnen vermaken want er is écht voor ieders wat wils. Lees snel verder over deze uniek stad.

Een stukje geschiedenis

Het ontstaan van Parijs is lastig te definiëren met een specifieke datum, maar geloof ons: Parijs bestaat al heel lang.

Parijs is vernoemd, en wel naar een Gallisch stam genaamd de ‘Parisii’ die nabij de Seine woonden. Het middelpunt van hun woongebied was een vesting midden in de Seine, op een eiland dat vandaag de dag de naam ‘Île de la Cité’ draagt. De Romeinen noemden het eiland anders, namelijk ‘Lutetia Parisiorum’. Al in die tijd, de tijd van de Romeinse heersers, was Parijs een heel belangrijke stad voor de handel. Dat kwam niet in de laatste plaats door de ligging van de stad aan de Seine.
Parijs heeft in haar lange bestaan de nodige bezettingen, oorlogen en conflicten meegemaakt. Een van de bekendste gebeurtenissen is uiteraard de bestorming van de Bastille, op 14 juli 1789. Deze gebeurtenis vormde de symbolische aanzet tot de Franse Revolutie, waarbij de Franse monarchie werd omgestoten en er een republiek werd gevormd.

Tien jaar later was er weer een heel grote gebeurtenis, namelijk het aan de macht komen van Napoleon Bonaparte. Parijs ging tijdens zijn bewind echt helemaal op de schop. Zo werd er in de architectuur veel veranderd. Oude mijnwerkershuizen gingen op de schop en werden vervangen door de grote pleinen, boulevards en brede avenues zoals we die nu zo goed kennen van Parijs. Onder andere het bekende ‘Avenue des Champs-Élysées’ komt voort uit deze periode!
Na de tweede wereldoorlog, waarin Parijs bezet werd door de Duitsers, werd begonnen aan een grote wederopbouw. De filmindustrie nam een vlucht en het intellectuele leven dat altijd al zo belangrijk was, bloeide weer op. Parijs bloeide uiteindelijk op tot de metropool zoals wij deze nu kennen en wordt daarom nu ook niet voor niets als de culturele hoofdstad van Europa gezien.

Bezienswaardigheden

Er is meer dan genoeg te doen in Parijs! Er zijn natuurlijk talloze musea, maar eigenlijk is Parijs zelf ook al een groot openlucht museum. Het is onmogelijk om alles te noemen dat te zien is in Parijs, maar als je er toch bent.. De volgende bezienswaardigheden zijn zeker je moeite en tijd waard.

Notre Dame

Gebouwd in de 12e eeuw en twee eeuwen later eindelijk klaar en een stukje geschiedenis van Paris op zichzelf. Deze prachtige en enorme kathedraal zal zeker veel indruk maken op iedereen.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren is waarschijnlijk wel het bekendste stukje van Parijs. De Eiffeltoren is nog niet zo oud; ze werd in 1889 gebouwd door meneer Eiffel, ter eren van het honderdjarig bestaan van de revolutie. Grappig om te weten is dat de Eiffeltoren eigenlijk een tijdelijk monument zou worden, maar nu eigenlijk het symbool van Parijs is geworden. Wist je trouwens dat er wel 50 ton verf nodig is om de Eiffeltoren te verven? Dat gebeurt een keer in de zeven jaar!

Het Louvre

In het Louvre is een van de belangrijkste kunstverzamelingen van de wereld aanwezig. Hier zijn onder de Mona Lisa en de Venus van Milo te zien. Het gebouw is echt enorm en wie het hele gebouw wil doorlopen, moet zo’n 17 kilometer afleggen. Sterker nog: wie overal 10 seconden wil kijken, zou daar een week voor nodig hebben! Ook het gebouw op zichzelf is al een bezienswaardigheid

Minder bekend maar ook leuk:

·         De Catacomben: miljoenen beenderen en schedels in de lange gang van de oude steengroeven.
·         Chinatown: ook Parijs heeft er een! Te vinden in het 13e arrondissement

Meer dan genoeg te doen dus en zeker je tijd en moeite waard om ook zelf op zoek te gaan naar leuke dingen om te doen in Parijs. Want dat zijn er meer dan genoeg!

Lekker eten en drinken

Eten en drinken is onlosmakelijk verbonden aan het leven in Parijs. En het leuke is: er is voor iedere smaak én iedere portemonnee een leuke optie te vinden!

Of het helemaal waar is, is niet helemaal na te gaan. Maar het schijnt zelfs zo te zijn dat Parijs de plek waar het concept van het ‘restaurant’ is uitgevonden, zo’n 350 jaar geleden. Hoe dan ook is Parijs een ontzettend belangrijke stad voor de wereldwijde gastronomie. Je zult er dan er dan ook zo’n beetje elke (grote) keuken kunnen vinden. Wellicht dat je wat minder goed zult gaan slagen voor een bordje Hollandse kost, maar dat is vast niet waar je naar op zoek bent tijdens je vakantie naar Parijs.

In de eethuizen van Parijs eet je lekker en goedkoop. Hier komen veel toeristen maar ook de lokale bevolking kiest ook vaak voor een eethuis. De inrichting van de eethuizen is vaak niet erg hoogstaand, maar het is er wel gezellig druk. Kies vooral een eethuis dat lekker vol zit, dan weet je zeker dat het goed eten is.

Je hoeft in Parijs echt niet altijd uitgebreid te gaan tafelen. Je kunt ook gewoon lekker met je broodje buiten of aan de bar gaan zitten. Parijs kent ook haar eigen fastfoodopties. Daarmee bedoelen we geen McDonalds of Burger King, maar gerechten zoals crêpes, flinterdunne pannenkoekjes die met een breed aanbod aan smaakmakers worden geserveerd, net wat jij lekker vind. Maar ook een kebab of dönor kun je zeker krijgen in Parijs.

Houd wel rekening met openingstijden. Lunchen doe je in Parijs tussen 12 en 15 uur. Niet vroeger en ook niet later. Dineren kan dan pas weer vanaf een uur of 7 ’s avonds.

Genoeg te doen

Je leest het dus: er is genoeg te doen in Parijs. Ook winkelen kun je naar hartenlust doen in Parijs, zeker als je graag op de hoogte blijft van de nieuwste modetrends. Maar ook als je graag snoept, leest of van sieraden houdt zal je je zeker vermaken in Parijs.
Je kunt hier zeker flink je creditcard laten wapperen, maar de etalages zijn ook prachtig dus ‘window shopping’ is ook zeker leuk om te doen in Parijs.

Er is echt genoeg te bezoeken aan winkelgelegenheden in Parijs. Parijs heeft namelijk alleen maar dan 70 openluchtmarkten die je kunt bezoeken. En als het slechter weer is of je bent liever binnen, dan bieden 15 overdekte markten uitkomst. Deze markten zijn op zondag en maandag gesloten, maar de rest van de week van 8 tot 13 en van 16 tot 20 uur geopend. De overdekte markten zijn meestal op zondagmorgen ook een paar uur open.
Op de meeste van deze overdekte markten kun je vooral veel eten en verse ingrediënten. De Parijzenaren komen hier zelf ook graag. Bij de overdekte markt in het oosten van Parijs, in de wijk Beauveau, vind je een van de grootste rommelmarkten van stad. Hier kun je heerlijk rondlopen en je tijd volmaken.

Aanbiedingen