Lyon

De meeste mensen kennen Lyon misschien alleen van de monsterlijke files die er elke zomer weer opnieuw staan. Maar terwijl je misschien onderweg naar een andere bestemming in het zuiden, is ook wel een keer leuk om erbij stil te staan dat Lyon ook een geweldige bestemming is!
De stad kent namelijk een ontzettend rijk verleden en dateert zelfs terug tot de tijd van de Romeinen. De stad herbergt dan ook het grootste Romeinse theater van heel Frankrijk. Voor even zal je je dan ook terug wanen in Romeinse tijden.
Wie van lekker eten houdt, zit met Frankrijk als bestemming natuurlijk sowieso al goed. Maar Lyon kan zeker wel worden gezien als de ‘hoofdstad van de gastronomie’. Geniet van heerlijke wijnen, die je door de heerlijke streekspecialiteiten begeleiden. Deze stad is tijdloos en er is altijd meer dan genoeg te doen!

Een stukje geschiedenis

In haar begindagen was Lyon een Romeinse kolonie, die was gesticht door Munatios Plancus, een luitenant onder Caesar. ‘Lugdunum’ was de Romeinse benaming van Lyon, dat in het Nederlands zoveel betekent als ‘de heuvel van het licht’.
Generaal Agrippa was degene die van ‘Lugnudum’ het startpunt maakte van alle Romeinse wegen die door het toenmalige Galië liepen. Mede om die reden werd de stad al gauw de hoofdstad van Galië. De stad kwam daarna in een stroomversnelling op het gebied van politiek, economie, religie en militaire ontwikkeling. In deze stad werden ook onder de diverse keizers veel christenen vervolgd.
In de 15e eeuw, tijdens de Renaissance, bereikte deze groeiende welvaart haar hoogtepunt. Lyon werd toen een zeer belangrijk handelscentrum en daarmee handelaren uit heel Europa aan, maar ook artiesten en intellectuelen vestigden zich in Lyon.
Deze ontwikkeling trok zich door naar de 17e en de 18e eeuw, toen de stad bekend werd om haar prachtige zijde. Echter zorgde de Franse revolutie in 1789 ervoor dat de snelle groei van de stad tot een plotselinge stilstand kwam. Echter was het daarna Napoleon Bonaparte die er voor zorgde dat Lyon opnieuw een belangrijke stad werd voor de industrie in Frankrijk en Europa.
Toen de tweede wereldoorlog in volle gang was, was Lyon het middelpunt van het Franse verzet. Na deze oorlog kroop de stad weer op en ontwikkelde zij zich tot de metropool die het vandaag de dag is, met vele faciliteiten op het gebied van transport, toerisme en cultuur.

Het klimaat

Lyon kent een gematigd klimaat en dat komt door haar ligging in de Rhônevallei. Vanuit de Alpen waait er een koud windje, maar uit het warme zuiden komt juist een warm briesje door het mediterrane klimaat daar.
Het weer in Lyon is helaas redelijk onvoorspelbaar. Het hele jaar is er kans op regen en dat hangt totaal niet samen met de temperatuur omdat hevige neerslag kenmerkend is voor een gematigd klimaat.
In de zomers van Lyon kan het vrij heet worden, het wordt dan met gemak 30 graden. In deze warmte is er bovendien een grote kans op onweren. Voordeel is wel dat de winters dan ook vrij mild zijn en het eigenlijk vrijwel nooit vriest. In december tot maart is het het koudst, met een minimum van 4 graden boven nul. In oktober en november, wanneer het in Nederland al vrij koud, is het in Lyon nog lekker warm en erg mild.
Gelukkig is er met slecht weer ook genoeg te doen in Lyon. Bezoek dan eens een van de prachtige musea met zeer uitlopende tentoonstellingen.

Op naar Lyon

Er zijn verschillende manieren om in Lyon te komen. Welke methode je kiest, hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Hier staan ze in ieder geval op een rijtje:
· Het vliegtuig: de luchthaven van Lyon, Lyon St-Exupéry, ligt zo’n 25 kilometer van de stad af, in het plaatsje Colombier-Sagnieu. Van daaruit zijn er goede verbindingen om naar het centrum te komen, zoals de Satobus (8,60 euro en 50 minuten). Er zijn meer vliegvelden in de buurt, maar deze is het dichtstbij.
· De auto: Lyon is erg goed bereikbaar met de auto. Rond en in de auto komen veel snelwegen samen, wat Lyon tot een van de belangrijkste verkeersknooppunten van het land maakt. Vanaf Lyon rij je bovendien in een paar uur naar locaties zoals Torino in Italië, Bern in Zwitserland en natuurlijk naar Parijs
· De trein en/of bus: met de Thalys rij je vanuit Nederland direct naar Lyon. Daar doe je zo’n 7 uur over. Ook de ICE-treinen rijden naar Lyon, maar dan moet je in Duitsland opstappen. Naast het knooppunt van snelwegen, kunnen ook veel spoorwegen samen in Lyon en daarom is de trein dus ook altijd een goede optie. Het openbaar vervoer in de stad zelf is ook goed geregeld en er zijn uitgebreide netwerken van bussen, trams en metro’s. met laatstgenoemde vervoer je jezelf het snelst en het efficiënts binnen Lyon.

Wat is er allemaal te doen?

Top 5 bezienswaardigheden

1. Cathédrale de Saint-Jean
Deze kathedraal werd tussen de 12e en de 15e eeuw. Deze nogal lange bouwtijd heeft voor een uniek uiterlijk gezorgd, want je ziet duidelijk de overgang tussen Romaanse en gotische stijl. In deze kerk zijn de oudste astronomische klokken van Frankrijk te vinden, gemaakt in de 16e eeuw.
2. Vieux-Lyon
Dit is de prachtige oude binnenstad van Lyon, gevuld met renaissancegebouwen uit de 15e en de 16e eeuw. In de jaren 60 is een grootschalige renovatie uitgevoerd aan de deels vervallen gebouwen en nu staan ze zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco.
3. La Prèsqu’ile
Op dit mooie schiereiland vind je de twee mooiste pleinen van Lyon: de indrukwekkend Place Bellecour en het gezellige Place de Terraux. Op laatstgenoemde vind je tevens het belangrijkste kunstmuseum van de stad, het Musée des Beaux Arts. In dit museum van de Schone Kunsten is een enorme collectie te vinden, van schatten uit de Egyptische oudheid tot schilderijen van de grootste schilders van Europa.
4. Musée des Tissus et des Arts-Décoratifs
Deze twee musea worden in een adem genoemd, omdat ze naadloos op elkaar aansluiten. In het Musée des Tissus vind je de meeste prachtige en kostbare stoffen van over de hele wereld, maar in het Musée des Arts-Décoratifs staan al net zulke prachtige en ook kostbare muziekinstrumenten uit de 17e en de 18e eeuw.
5.Rondvaart
Door haar gunstige ligging aan de Rhône en de Saône, is Lyon ook dé stad om met een rondvaartboot te verkennen. Let wel even goed op de prijzen, de ene aanbieder kan een stuk meer geld vragen dan een andere aanbieder.

Top 5 hotels

1. La Haut sur la Colline
2. Appartement Les P’tits Canuts
3. La Loge des Avocats by Mon Hotel Particulier
4. La Lanterne de Lyon
5. Terrasse Privée du Vieux Lyon

Last minute aanbiedingen Lyon