Bordeaux

De historische hoofdstad van de regio Gascogne met 241.287 inwoners is Bordeaux. Het is een stad dat gelegen is in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Nouvelle-Aquitaine. Bordeaux is de plaats die vooral bekend staat vanwege de vele wijnen die uit deze regio komt. Ongeveer 9 jaar geleden in juni 2007 is een deel van de stad opgenomen op de UNESCO – Werelderfgoedlijst.

Geografie

In het zuidwesten van Frankrijk in de buurt van de Atlantische Oceaan is deze wijnhoofdstad te vinden. Het is gelegen aan de oevers van de Garonne die zich samenvoegt met de Dordogne om de Gironde te vormen. Het grootste oppervlakte van de stad ligt aan de linkeroever van de rivier. Deze linkerzijde is het meest geschikt voor de wijnbouw door de vruchtbare grond. In Bordeaux zijn de wijnvlaktes genaamd, Médoc, Graves en Sauternes te vinden. Aan de rechterzijde van de oever bestaat de grond vooral uit kalkstenen plateau’s. Op deze ondergrond vestigd zich het wijngebied, Entre-Deux-Mers, Pomerol en Saint- Emillion zich.

Afbeeldingsresultaat voor Bordeaux Frankrijk

Klimaat

Door de ligging, in de buurt van de Atlantische Oceaan heeft Bordeaux een gematigd zeeklimaat. Dit klimaat zorgt vooral voor zachte winters en koele zomers. Er valt gemiddeld in deze stad en streek 820 millimeter neerslag. Dit is verdeeld over ongeveer 150 regenachtige dagen. Er valt veel regen, maar de stad en regio rondom Bordeaux heeft van heel Frankrijk, bijna de meeste zonuren , namelijk 2000 uur per jaar.

 

 

 

 

Bezienswaardigheden

Afbeeldingsresultaat voor vinorama bordeaux
Door heel Bordeaux zijn er veel musea te vinden. Er zijn veel musea te vinden met kunst en die gebaseerd zijn op de geschiedenis van Bordeaux en Frankrijk. In het stadhuis is bijvoorbeeld het museum der schone kunsten te vinden. Hier hangen werken van Titiaan, Rubens, Eugène Delacroix, Renoir, Matisse en Picasso. Vooral vanwege Picasso is dit museum beroemd onder de toeristen van deze wijnstad.

Één van de grootste musea van Frankrijk is het Musée d’Aquitaine. Dit is het regionale historische museum van Bordeaux. In 1783 is het opgericht om de resten van het Romeinse Burdigala te tonen. Dit was bloot gelegd tijdens de stedenbouwkundige werken in de 17e en 18e eeuw.

Wat in deze wijnregio ook niet mag ontbreken is het Vinorama wijnmuseum. Deze is te vinden midden in de stad en trekt vele toeristen aan die geïnteresseerd zijn in de wijngebieden.

Evenementen

Gedurende het jaar vinden er in Bordeaux vele evenementen plaats. Van muziekfestivals tot aan filmfestivals. Het Internationaal Orgelfestival is heel bekend bij de toeristen, net als het Bordeaux Jazz Festival. Ook zijn er op diverse data wijnfeesten in de regio. Op Place des Quinconces wordt in juni, vier dagen lang in de even jaren de meeste wijnen uit de omgeving gepresenteerd aan het publiek.

 

Afbeeldingsresultaat voor Place des Quinconces bordeaux

Aanbiedingen