Straatsburg

Straatsburg is de hoofdstad van Elzas. Dit gedeelte in Frankrijk valt onder de grote nieuwe regio Grand Est in het noordoosten van Frankrijk. De stad ligt op de grens met Duitsland en wordt gescheiden door de rivier de Rijn. Straatsburg is voor lange tijd in handen geweest van Duitsland (Straßburg) maar in de afgelopen 200 jaar is Straatsburg als gevolg van oorlog en annexatie een aantal keren van Duitse in Franse handen gevallen. Voorheen werd hierdoor voornamelijk Duits gesproken in Straatsburg, na 1945 werd er steeds meer Frans gesproken in Straatsburg (Strasbourg).

Europees Parlement

Europees Parlement

Europa

Straatsburg staat vooral bekend om zijn goede positie binnen de Europese Unie. In Straatsburg zijn namelijk het Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevestigd. Daarnaast is het samen met Brussel ook een zetel in het Europees Parlement en heeft daardoor een belangrijke positie binnen Europa.

Stadscentrum

La Petite France is het oude gedeelte van Straatsburg en bevindt zich op de plek waar de rivier Ill zich om het centrum in twee kleinere riviertjes splitst. Hier is het toeristisch centrum van de stad en het Grande île. Dit gedeelte is typisch Frans en hier kan je de schoonheid van de Franse cultuur ontdekken. Een van de meest bekendste en tevens mooiste gebouwen van Straatsburg is de oude kathedraal met toren. Daarnaast is het plein Place Kléber ook heel erg bekend. Dit plein is vernoemd naar de bekende generaal Jean-Baptiste Kléber. Deze generaal staat bekend door zijn oorlogsvoering in de Franse revoluties.

De historische stadskern van Straatsburg is in 1988 verklaard tot werelderfgoed door UNESCO, en dat is niet geheel onterecht. Het stadscentrum is namelijk goed bewaard gebleven ondanks alle oorlogen. De kathedraal genaamd Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg is het oogpunt van de stad. Deze kathedraal is het hoogste gebouw van de stad en is gebouwd tussen 1176 en 1439. De bouw heeft dus zo’n 250 jaar geduurd en is in 1547 voorzien van haar beroemde astronomisch uurwerk.
Naast de kathedraal zijn er ook veel musea te vinden in Straatsburg. Zo is er het Musée des Beaux-Arts, oftewel het museum van schone kunst, met schilderijen van onder andere Gustav Klimt. Het Musée d’Alsace waar de volkskunst en ambachten van de deelstaat Elzas worden tentoongesteld. Maar ook het Musée de l’Art moderne et contemporain, oftewel het museum van Moderne en Hedendaagse kunst, met het kenmerkende paardenstandbeeld op het dak. Dit museum is een van de bekendste musea in Europa.

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg

Universiteit

Naast dat Straatsburg bekend staat om haar historisch stadscentrum en haar bekende en belangrijke positie binnen Europa is Straatsburg ook een zeer bekende stad vanwege haar universiteit. Sinds 1538 bestaat hier l een protestants gymnasium waarna het in 1556 de status van een academie kreeg., hierna in 1621 de status van universiteit en weer tien jaar later, in 1631, de status van Koninklijke universiteit. Tijdens de Franse revolutie werd de universiteit gesloten omdat de gedachte gang van de docenten niet in lijn was met de gedachtegang van de revolutie (1789). Pas in 1870 werd de universiteit door een Duitse keizer weer heropend als Kaiser-Wilhelm-Universität.