Normandië

Normandië is een regio gelegen in het noordwesten van Frankrijk. Normandië bestond uit hoog en laag Normandië, sinds 1 januari 2016 zijn ze samengevoegd tot één geheel. Normandië heeft veel bezienswaardigheden te bieden waaronder de stranden die bekend zijn geworden door de aanvallen tijden de tweede wereldoorlog. Naast de stranden zijn er nog meer mooie historische plaatsen die bezocht kunnen worden.

 

De invasiestranden

Normandië beschikt over een groot aantal stranden. Deze stranden hebben historische waarde gecreëerd door de aanvallen die er door de geallieerden zijn gepleegd tijdens de tweede wereldoorlog. De gehele aanval heette “D-day”, dit was de dag toen het val van het Duitse rijk begon. Duizenden soldaten werden met boten afgevoerd op de stranden om het Duitse leger aan te vallen. Dit ging niet zonder slag of stoot, er zijn namelijk tijdens deze operatie ruim 8000 soldaten omgekomen aan de geallieerde kant en rond de 9000 aan de Duitse kant. Na de overnamen van het strand trokken de soldaten land inwaarts richting België, Nederland en uiteindelijk Duitsland.maxresdefault

Hoe verschrikkelijk de dingen ook zijn die er op de stranden zijn gebeurt, zijn er toch hele interessante en indrukwekkende verhalen en bezienswaardigheden te vinden. Er zijn veel musea, waar veel word verteld over de oorlog. Als dit nog niet genoeg is zijn er op de stranden zelf nog genoeg bunkers en kanonnen te vinden die tijdens de oorlog zijn gebruikt.

Utah beach, Omaha beach, Juno beach, Gold beach en Sword beach zijn de namen die de stranden in de tweede wereldoorlog hebben gekregen. Er is nog een plek dat de geallieerde hebben aangevallen maar dat is geen strand, dat is een klif Pointe du hoc. De soldaten moesten door middel van touwladdertjes omhoog klimmen terwijl de kogels om hun oren vlogen.

 

Notre dame van Bayeux

Dit is een kathedraal dat gebouwd in op gotische wijze. Deze stijl is typisch in deze regio en komt regelmatig voor. De bouw van dit kathedraal begon in de 12e eeuw en duurde ongeveer 300 jaar. Los van het feit dat dit kathedraal onwijs mooi is om te bezichtigen heeft het nog een bijzonder kenmerk. De Kathedraal is namelijk opgebouwd uit een verwoest kathedraal dat in de Romaanse stijl was gebouwd. Ondanks het feit dat het kathedraal meerdere plunderingen heeft moeten doorstaan is het nog in zijn oude glorie te bezichtigen.

 

Mont Saint-Michel

Normandië beschikt ook over een eiland, en schiereiland om precies te zijn. Dit eiland speelt met je verbeelding want het lijkt net alsof je in een sprookje beland bent. Het eiland bestaat uit een abdij die gesticht is in de 8e eeuw. De abdij is mont-saint-michelgesticht door een monnik die door een overstroming was aangespoeld op het eiland. Later in de 10e eeuw hebben de Normandiërs het eiland verder uitgebreid met een kerk en een klooster. In de middeleeuwen was het eiland alleen te bereiken met een bootje, tegenwoordig kan je er te voet komen of eenvoudig met een busje of auto.