Rennes

Rennes is een stad in het oosten van Bretagne in het noordwesten van Frankrijk, aan de samenvloeiing van de Ille en de Vilaine. Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne, evenals het Ille-et-Villaine departement.

Rennes

Rennes

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Rennes gaat meer dan 2000 jaar terug. Destijds was het een klein Gallisch dorp met de naam Condate. Samen met Vannes en Nantes was het een van de belangrijkste steden van het oude hertogdom Bretagne. Vanaf het begin van de zestiende eeuw tot de Franse Revolutie was Rennes een parlementaire, administratieve en garnizoensstad van de historische provincie Bretagne van het Koninkrijk Frankrijk.

Sinds de jaren vijftig is Rennes in belang toegenomen door verstedelijking en de moderne industriële ontwikkeling, deels in de automobielsector. De stad ontwikkelde uitgebreide bouwplannen om meer dan 200.000 inwoners te huisvesten. Tijdens de jaren tachtig werd Rennes een van de belangrijkste centra in de telecommunicatie- en hightechindustrie. Het is nu een belangrijk digitaal innovatiecentrum in Frankrijk.

In 2015 was de stad de tiende grootste van Frankrijk, met een grootstedelijk gebied van ongeveer 720.000 inwoners. De inwoners van Rennes heten Rennais(e)(es) in het Frans. In 2018 noemde L’Express Rennes “de meest leefbare stad van Frankrijk”.

Rennes

Rennes

 

Geografie

Het oude centrum van de stad is gebouwd op een heuvel, met de noordkant hoger dan de zuidkant. Rennes ligt op de Europese Atlantische boog, op 50 km van het Kanaal. Rennes onderscheidt zich door een aanzienlijke groene gordel rond de ringweg. Deze Groene Gordel is een beschermd gebied tussen de eigenlijke stad en de rest van het stedelijk gebied wat vrij landelijk is.

 

Klimaat

Rennes heeft een zeeklimaat. Neerslag in Rennes is aanzienlijk minder overvloedig dan in de westelijke delen van Bretagne en bereikt slechtst de helft van de niveaus van bijvoorbeeld de stad Quimper, waardoor neerslag in Rennes vergelijkbaar is met de niveaus van grotere delen van West-Duitsland. De uren van de zon variëren tussen 1.700 en 1.850 jaarlijks, wat ongeveer de hoeveelheid zonneschijn is die door de stad van Lausanne wordt ontvangen.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten

Parc du Thabor

Geniet van een wandeling door een van de mooiste parken van Frankrijk. Terwijl u de wonderen van de Thabortuinen verkent, zult u worden aangetrokken door de romantische, elegante sfeer. De Thabortuinen zijn een heerlijk openluchttheater. De voormalige tuin van de monniken van de Benedictijnse abdij van Saint-Melaine werd herontworpen door Denis Bühler, een beroemde 19e-eeuwse landschapskunstenaar. Het beslaat tien hectare en beschikt over tuinen in Franse stijl, een park in Engelse stijl, een grot, een muziektent, een volière en een indrukwekkende rozentuin met meer dan 2.000 variaties!

Parc du Thabor

Parc du Thabor

 

De Lices-markt

Al vier eeuwen, en hoogstwaarschijnlijk meer, komt heel Rennes op zaterdag van 07:30 tot 13:30 in grote getalen samen op het Lices-plein. Ze lopen, mand in de hand en smaakpapillen klaarwakker, om een 300-tal producenten, handswerklieden, ambachtslui en verkopers te ontmoeten. Alles is er te vinden; vis, schaal- en schelpdieren, vlees en charcuterie, fruit en groenten, kaas en boter, bloemen, jam, honing, brood en cider. De Lices-markt is de op een na grootste markt van Frankrijk.

Lices-markt

Lices-markt

 

Parlementsgebouw van Bretagne

Hoewel het gebouw van het Parlement van Bretagne een solide onderdeel lijkt te zijn van de geschiedenis van de stad die de tijden ongestoord heeft overleefd, had het in werkelijkheid weinig gescheeld of de bezoekers van vandaag hadden het gebouw niet kunnen bezichtigen. Het gebouw heeft zeker een bewogen verleden gehad. Ontworpen door Salomon de Brosse, werd het gespaard tijdens de grote brand van 1720, om pas in 1994 gedeeltelijk te worden afgebrand. Uitgebreide restauratie- en renovatiewerken hebben het historische gebouw nieuw leven ingeblazen. Binnenin biedt het parlementsgebouw prestigieuze plafonds in Franse stijl, gebeeldhouwde vergulde houten lambrisering en allegorische schilderijen, culminerend in de magnifieke Grand Chambre of hoofdkamer.

Parlementsgebouw Bretagne

Parlementsgebouw Bretagne

 

Top 5 hotels Rennes

  1. Balthazar Hotel & Spa Rennes MGallery by Sofitel
  2. Le Saint-Antoine Hotel & Spa, BW Premier Collection
  3. Best Western Plus Hotel Isidore
  4. Château d’Apigné
  5. Novotel Spa Rennes Centre Gare

 

Top 5 restaurants Rennes

  1. L’AOC
  2. Pizza Positano
  3. Le 2 rue des Dames
  4. Le Saison
  5. Creperie Ouzh-Taol