Avignon

Avignon

Avignon

Avignon is een stad gelegen in het zuidelijke deel van Frankrijk. Het ligt dicht bij de Middellandse Zee en maakt deel uit van het departement Vaucluse. De stad telde in 2012 89.380 inwoners die de Avignonais worden genoemd.

In de zomer is het in Avignon genieten van de zon. Het is er droog en warm, in de lente en herfst is het er nat maar aangenaam. De winters zijn extreem zacht met lichte vorst, sneeuw is er zeldzaam.
De perfecte stad om in een voorjaars- of zomervakantie naartoe te gaan.

Avignon wordt ook wel het Rome van Frankrijk genoemd, eeuwen lang hebben er pausen gewoond in Avignon tijdens de Babylonische ballingschap der pausen. Hierdoor werden er ongelofelijk veel belangrijke en mooie gebouwen in Avignon gebouwd. In dit artikel lees je over een aantal gebouwen die je zeker moet bezoeken als je een keer naar Avignon gaat.

Palais des Papes

Ook zonder Frans te kunnen, zou je al aan de naam van dit gebouw kunnen aflezen waarvoor het gebruikt is. Dit gebouw is het grootste gotische bouwwerk dat je in Frankrijk zult vinden. Het is gebouwd in de 14e eeuw en heeft zowel gefunctioneerd als fort en paleis. Door de meerdere functies die het gebouw door de jaren heeft gehad, is er een hele indrukwekkende bouwstijl ontstaan.
Jaarlijks wordt dit prachtige paleis bezocht door meer dan 650.000 toeristen.

Rue des Teintures

Door Avignon lopen meerdere rivieren. De twee belangrijkste rivieren, de Rhône en de Sorgue worden in deze stad 1 rivier. Vlak voordat de Sorgue zich bij de Rhône voegt loopt het door een smal straatje. Dat is de Rue des Teintures, deze straat heeft zijn naam te danken en de rivier. Eeuwen geleden werden er namelijk waterraden in de rivier geplaatst om te gebruiken voor het produceren van textiel. Vandaar de naam Rue des Teintures. De straat is een echt pittoresk straatje waar je zeker een kijkje moet nemen.

Pont d’Avignon

Naast het paleis is deze brug misschien wel het meest bekend van Avignon. Er is een bekend liedje over deze brug genaamd ‘Sur le pont d’Avignon’. De brug liep in de 12e eeuw over de rivier de Rhône, maar is een paar keer vernietigd door overstromingen van deze rivier. De brug was oorspronkelijk 899 meter lang en telde 22 bogen. Sinds de 17e eeuw wordt de brug niet meer gerepareerd en is het officieel een ruïne geworden.

Pont d'Avignon

Pont d’Avignon

De stadsmuren van Avignon

De stadsmuren, versterkingen en verdedigingstorens in Avignon zijn uniek in Frankrijk. Deze bezienswaardigheid moet je zeker gezien hebben als je naar Avignon gaat en zullen ook niet onopgemerkt blijven. De muren strekken zich uit over een gebied van meer dan vier kilometer. Ze stammen oorspronkelijk uit de veertiende en vijftiende eeuw, en staan dus al 7 eeuwen rondom de stad. De muren worden doorbroken door vele poorten en torens. Door deze torens en muren krijg je een goed idee van hoe steden werden beschermd in de late middeleeuwen.
In bijna alle Franse steden zijn deze muren en poorten afgebroken, echter zijn ze in Avignon niet afgebroken.

Schermafbeelding 2017-10-31 om 13.30.41