Alpe d’Huez

Het skigebied L’Alpe d’Huez roept al snel Alpe d’HuZes op bij veel Nederlanders. Al snel wordt er vergeten dat dit ook een van de meest uitdagende winstersport plaats is in Europa. Er is veel mogelijkheid tot ‘off-piste’ hellingen, maar voor de mensen die dit liever niet doen zijn er zat gewone pistes. Met 250 kilometer piste en wel 50 kilometer baan voor loipen is er voor iedereen wel wat te doen. Er is een grote variatie tussen groene, rode en zwarte pistes en dit maakt het dus voor zowel gevorderden als beginnelingen een aantrekkelijk gebied om te gaan skiën of snowboarden. Het hoogste punt ligt gelegen op 3330 meter en het laagste punt op 1450 meter.

Steden en dorpenAlpe d'Huez 2

Alpe d’Huez

Dit is waarschijnlijk een van de bekendste namen, voornamelijk omdat het dezelfde is als het skigebied zelf. Natuurlijk zal de Alpe d’HuZes ook wel geholpen hebben bij de bekendheid van de naam. Het dorp zelf staat bekend als een finishplaats van touretappes. Daarnaast kunnen er 20.000 wintersporters onderdak vinden in dit dorpje. Het heeft een bruisende sfeer met veel verschillende horeca gelegenheden. Het feit dat er 300 dagen per jaar zon is kan ook geen kwaad.

Auris en Oirsans

Op 1450 meter ligt het dorpje Auris en Oirsans. Een zonnig en gezellig ski dorp. De gletsjers zijn goed zichtbaar vanuit de appartementen waarin je kunt verblijven. Voor de beginners zit meestal een skischool voor de deur van het appartement met klantvriendelijke medewerkers. De architectuur is een mix van nieuwere appartement complexen en authentieke chalets. Dit dorp is perfect voor beginners of families met kinderen.

Oz en Oisans

Dit dorp ligt alweer iets lager dan Auris en Oirsans, namelijk op 1350 meter. 100 meter lager dan het vorige gebied. Hier geld ook weer dat de architectuur een mix is van appartementencomplexen en chalets die aangekleed zijn met hout. Het dorpje in het dal is echter nog authentiek in vergelijking tot Oz en Oisans.

Vaujany

Een klein knus dorpje met een snelle gondelverbinding naar hogere gebieden. Je kunt hier van 1250 meter namelijk naar 2800 meter. Het dorp zelf telt vijf restaurants, gezellige bars en een café. De schaatsbaan en het zwembad zijn ook van onschatbare waarde hier, omdat ze ontzettend mooi zijn.

 

Wintersport

Alpe d’Huez is een perfecte plaats om te gaan wintersporten. Met ongeveer 250 kilometer aan pistes, veel mogelijkheden tot ‘off-piste’ en een van de langste ritten van Europa is deze plaats een aanrader. Er zijn weinig vlakke stukken en heeft meer dan genoeg liften. In totaal zijn er 16 sleepliften, 24 stoeltjesliften en 41 gondelliften. Voor de mensen die liever gaan loipen is er 50 kilometer beschikbaar.

Natuur en cultuur

In zowel de zomer als winter heeft de plek ontzettend mooie plekken om te ontspannen. Veel dorpjes bieden de mogelijkheid om te gaan zwemmen, wandelen met een gids of andere outdoor activiteiten te gaan doen. Zo is er in de zomer de jaarlijkse Alpe d’HuZes en biedt Vaujany activiteiten aan zoals BMXen en pony rijden voor jonge kinderen.

De Franse cultuur zal vrij groot zijn in deze dorpjes en in de skigebieden, maar aangezien het ook vaak toeristische plaatsen zijn is er sprake van een vrij multiculturele samenleving. Vaak spelen ondernemers in op wat de toeristen willen. Zo zullen er in verschillende dorpjes hier en daar vast wat Nederlandse snackbars met frikadellen te vinden zijn.