Grenoble

Grenoble is een stad in het zuidoosten van Frankrijk en ligt op een bijzondere plek. Zo ligt de stad aan de voet van de Alpen en komen er op deze plek ook twee rivieren samen, namelijk de Drac en de Isère. De stad is de thuishaven van ruim 160.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 18,1 vierkante kilometer. De hoogte van de stad varieert, afhankelijk van de plek waar u zich bevindt. De stad ligt namelijk op haar laagste punt op 204 meter en op haar hoogste punt op 600 meter hoogte.

 

Algemene informatie

Door de hoeveelheid inwoners is Grenoble de grootste stad in het gehele gebied dat de Alpen bestrijkt, hierdoor wordt Grenoble ook weleens de hoofdstad van de Alpen genoemd. Grenoble is ook nog een van de belangrijkste steden in Frankrijk op het gebied van hoger onderwijs. De stad herbergt niet alleen meer dan 50.000 studenten, maar ook het ESRF (European Synchrotron Radiation Facility), het ILL (Institut Laue-Langevin) en diverse laboratoria van het CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique).

De stad ligt midden in een prachtig landschap waar u niet alleen kunt genieten van de Alpen, de Drac en de Isère. Zo kunt u in de directe omgeving namelijk ook nog de Chartreuse, de Vercors en de Belledonne. De Chartreuse is een berg gelegen ten noorden van de stad, het plateau van de Vercors ligt ten westen en het massief van de Belledonne ligt ten oosten van de stad. Mocht u meer een geïnteresseerd zijn in een vallei in plaats van in bergen dan bent u in Grenoble aan het juiste adres. Tussen de Chartreuse en de Alpen ligt namelijk de Grésivaudan – vallei die beide gebergten van elkaar scheidt.

 

Wintersport in Grenoble

Zoals eerder al is aangegeven, ligt Grenoble aan de voet van de Alpen en wordt de stad omringde door nog meer andere gebergten. Hierdoor verandert dit gebied in de winterperiode tot een levendig skigebied met veel wintersporters uit alle delen van Europa. In de directe omgeving van de stad zijn er minimaal twintig ski-pistes met de dichtstbijzijnde piste op een redelijke afstand van slechts 15 minuten rijden. Chamrousse is het skigebied dat het meest in de buurt ligt van Grenoble.

 

Bezienswaardigheden

Naast de prachtige natuur die u kunt bewonderen op uw vakantie in Grenoble, zijn er natuurlijk ook nog enkele bezienswaardigheden die u als toerist een keer in uw leven bezocht moet hebben. Speciaal vanwege het feit dat deze stad u als toerist zoveel te bieden heeft, staan hieronder enkele bezienswaardigheden die door veel mensen worden aanbevolen om te bezoeken:

 

La Bastille

De Bastille van Grenoble is een fort die gevestigd is aan de zuidkant van het gebergte Chartreuse en is te bewonderen vanaf veel plaatsen in de stad. De Bastille wordt jaarlijks bezocht door ruim 600.000 bezoekers. Indien u de Bastille ook wilt bezoeken terwijl u in de stad verblijft, dan heeft u drie mogelijkheden om de Bastille te bereiken. U kunt met de kabelbaan vanuit de stad zelf (dit is ook al een bijzondere ervaring op zich), een auto of busreis naar de Bastille of u kunt een wandeling maken naar de Bastille die zich op 476 meter hoogte bevindt (272 meter hoger dan de stad zelf).

 

Jardin des Dauphins

Jardin Des Dauphins staat ook wel bekend als de Princes Garden. Deze prachtige tuin is gelegen aan de voet van een heuvel en bestaat uit zes terrassen die met elkaar verbonden zijn door trappen, doorgangen, paden en tunnels.

 

Mardin Caves

Dit zijn ondergrondse passages die leiden tot de ingang van het fort en naar de vluchtroute aan de andere kant van de glacis. U kunt deze zowel zelf bezoeken als kiezen voor een rondleiding door een gids die u allerlei historische feitjes over het fort en de Bastille kan vertellen.

 

 

Aanbiedingen

aanbiedingen grenoble