Dijon

Een vakantie in het zuiden van Frankrijk begint voor veel Nederlandse vakantiegangers met een lange autorit door Frankrijk. De eerste grote stad die je op deze reis tegenkomt is de hoofdstad van de Bourgondië genaamd Dijon. Deze stad wordt meestal gezien als een overnachtingsstad om de reis naar het zuiden weer te vervolgen, maar Dijon is zeker de moeite waard om langer te blijven.
Dijon is een prachtige stad met veel mooie gebouwen zoals de Cathedrale Notre Dame. Deze kathedraal komt uit de 13e eeuw en word gezien als typische Gotische architectuur.

Een stukje geschiedenis

De stad Dijon is ontstaan als een Romeinse militaire nederzetting. Deze nederzetting werd gebruikt als tussenstop om van Zuid-Frankrijk naar Noord-Frankrijk te komen. Door de eeuwen heen heeft Dijon altijd een belangrijke positie gehad. Het lag op een belangrijk punt van internationale handelsroutes. Een van deze handelsroutes ging om de specerijenroute van peper en mosterd. Hieraan heeft Dijon haar mosterd te danken.
Dijon heeft door de jaren heen veel verschillende Hertogen gehad waaronder Filips de Stoute, Filips de Goede en Karel de Stoute.

Bezienswaardigheden

Église Notre Dame

Église Notre Dame

Zoals in de inleiding staat is een van de mooiste gebouwen van Dijon de Cathedrale Notre Dame. Deze kathedraal is een aantal keren en volledig leeggeroofd tijdens de Franse Revolutie. In de negentiende eeuw is hij weer compleet opgebouwd. Aan de buitenkant is de kathedraal prachtig, binnenin is het somber en is er weinig te zien. Naast deze kathedraal is de Église Notre Dame te zien. Deze kerk is een indrukwekkend voorbeeld van de Bourgondisch Gotische bouwkunst. Omdat er in de stad rond de dertiende eeuw weinig ruimte was, moesten de bouwers kunstzinnige en technische hoogstandjes verzinnen. Hierdoor werd de kerk de hoogte in gebouwd met twee rijen bogen.

Paleis van de hertogen van Bourgondië

Hierbij bezit Dijon nóg een parel voor het oog. Door de rijke geschiedenis aan hertogen heeft Dijon een geweldig paleis van hertogen. Het paleis bestaat uit meerdere gebouwen die in de huidige tijd verschillende functies hebben. Het linker gedeelte van het gebouw functioneert als een gemeentehuis met een van de grootste musea van Frankrijk.

Naast deze bijzondere bezienswaardigheden heeft Dijon ook nog een ongelooflijke leuke zaterdagmarkt. Op deze markt kun je de beste producten uit Bourgondië vinden. De uitspraak leven als een Bourgondiër begrijp je pas als je hier bent geweest. Er is ruimte keuze uit wijnen, kazen en natuurlijk mosterd.

Paleis van Hertogen van Bourgondië

Paleis van Hertogen van Bourgondië

Voedsel

Om echt Bourgondisch eten te proeven moet je een bezoek brengen aan Maison Millière. Dit restaurant is gelegen in een prachtig pand uit 1483. Je kan hier genieten van de authentieke Bourgondische sfeer en de Bourgondische keuken, waarvan Jambon Persillé Dijonnais een typisch voorbeeld is.
Je kan Dijon natuurlijk niet verlaten zonder de mosterd te hebben geproefd, en waar kan je dit nou beter doen dan in een mosterd museum. Deze zijn er genoeg te vinden in Dijon en erg leuk om er een aantal te bezoeken.

De sfeer in Dijon is heel erg aangenaam, dat komt waarschijnlijk omdat er sinds een aantal jaren een grote universiteit is gevestigd. Dit heeft tot gevolg gehad dat deze stad is uitgegroeid van een doorsnee Franse stad tot een bijzonder gezellige stad met leuke kleine barretjes en cafés.

Aanbiedingen