Nice

nice_cresci_slide_environnement_003

Nice is een stad in het zuiden van Frankrijk en ligt gelegen aan de Middellandse Zee. De stad ligt tussen Marseille en Genua. Nice is een echte toeristische bestemming en is ook marktleider aan de Franse Riviera (Côte d’Azur).  De stad Nice heeft ruim 344.875 inwoners en een oppervlakte van 71,9 vierkante kilometer.

 

Geschiedenis

De oudste overblijfselen van nederzettingen die gevonden zijn in de buurt van Nice, zijn zo’n 400.000 jaar oud. De plek waar ze gevonden zijn heet Terra Amata () en deze overblijfselen behoren tot de oudste van Europa. In de periode rond 250.000 voor Christus was de Grotte du Lazaret bewoond door prehistorische mensen en in het millennium voor Christus werd (het tegenwoordige) Cimiez (huidige wijk in Nice) bezet door een Ligurische volksstam.

In de vierde eeuw voor Christus stichtten de Grieken de nederzetting Nikaia (venoemd naar Niké, de Griekse godin der overwinning). Nikaia groeide al snel uit tot een van de drukste handelsplaatsen in ‘Europa’ (van vandaag de dag). In 154 voor Christus stichtten de Romeinen Cemenelum op de bergen van Cimiez. Cemenelum werd gebouwd ter bescherming van de regio, aangezien de Griekse nederzettingen regelmatig door Ligurische stammen uit Biot en Cannes werden aangevallen. Cemenelum had naar schatting een capaciteit van 15.000 tot 20.000 inwoners. In deze tijd veranderde de naam van Nikaia naar Nicaea.

Vanaf 1860 werd de stad Nice officieel een onderdeel van Frankrijk na een ruil tussen koning Immanuël III (Italië) en keizer Napoleon III (Frankrijk).

 

Bezienswaardigheden

Natuurlijk zijn er in Nice veel bezienswaardigheden gezien de levensduur van de stad. Hieronder staan de grootste en meest populaire bezienswaardigheden voor u op een rij:


  • Russisch-Orthodoxe kathedraal van Nice:

De kerk is aan het begin van de 20e eeuw gebouwd door de Russische Tsaar Nicolaas. De kerk heeft bijzonder fijn houtwerk, een uitgebreide collectie van iconen en nog veel meer diverse historische objecten.

FF1E34B2-3048-D52F-56F90584329C312B

 

 

  • Promenade des Anglais:

Een bijna 300 jaar oude boulevard die is uitgestrekt over ruim 6 kilometer aan de Middellandse Zee.

f1285-promenade-des-anglais_l

 

 

  • Palais Lascaris:

Een (rijk ingericht) paleis uit de 17e eeuw dat beschikt over een beeldschoon interieur, brede trappen en gewelfde plafonds. Echter trekt de gerestaureerde 18e -eeuwse apotheek het meeste bezoek.

W__140260291

 

 

  • Basiliek Notre Dame:

De Notre Dame staat in het nieuwe centrum van Nice en is tevens ook de grootste kerk van de stad. Ondanks dat de Notre Dame uit 1868 stamt, heeft de kerk heeft een gotische uitstraling.

Basilique_Notre-Dame_de_Nice_P1000761

 

 

  • Paleontologische museum Terra Amata:

Dit museum is gebouwd op de archeologische vindplaats van de jaren ’50. De overblijfselen van de opgraving en vondsten die men een beeld geeft van het prehistorische leven zijn de helden van de show.

FF20AFCA-3048-D52F-564422EC06B8AF90

 

 

  • De Wijk Cimiez:

In deze wijk kunt u de Romeinse invloeden op de stad Nice goed terugzien, ondanks dat de wijk tegenwoordig een chique belle epoque wijk is. In deze wijk staan ook enkele musea zoals het Musee Matisse, het Franciscaner Museum, het Chagall Museum en het Musee d’Archeologie.

download (1)

 

  • Vieux Nice:

Het oudste gedeelte van Nice, waar dagelijks een markt wordt gehouden op de Cours Saleya, met veel terrassen en restaurants.

268991281_8fc3569fd3_z

 

 

Klimaat

Nice heeft een mediterraan klimaat en het is er meer dan 300 dagen per jaar zonnig. Het is dus niet verrassend dat Nice een gewilde vakantiebestemming is voor velen. In de zomer heeft Nice een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius, in de herfst gemiddeld 17 graden Celsius, in de winter een gemiddelde van 9 graden Celsius en in de lente een gemiddelde van 15 graden Celsius.

klimaat nice