Marseille

Marseille, de tweede stad van Frankrijk met ruim 800.000 inwoners en waarschijnlijk wel het bekendst van haar grote, internationale haven. Marseille ligt tussen de heuvels en de zee en is de oudste stad van Frankrijk!
Marseille heeft een niet te ontkennen charme en laat haar bezoekers zelden onberoerd. Maar dat is ook niet gek, in een stad die 2600 jaar gelden is ontstaan en vandaag de dag een heerlijke combinatie van monumentale schoonheid, een intense en unieke cultuur en een gunstige ligging biedt.

Een stukje geschiedenis

De andere naam van Marseille, ‘cité phocéenne’ doet terugdenken aan de Griekse zeelieden uit Phocis (in Klein-Azië), die hebben bijgedragen aan het ontstaan van Marseille.

Wist je bijvoorbeeld ook al dat bijna de helft van het totale oppervlakte van de stad (241 km2) uit natuurgebied bestaat? Marseille is een ideale combinatie van stad en natuur.

Marseille is een van de belangrijkste steden aan de Middellandse Zee met vele, wereldwijde contacten. Het mag dus de tweede stad van Frankrijk

Het klimaat

Het klimaat in Marseille is met recht heel zonnig te noemen. De stad kent namelijk 300 zonnedagen per jaar en de zomer begint hier dan ook vroeger dan in andere delen van Frankrijk. De prachtige heldere hemel die je altijd op schilderijen van Marseille, ontstaat trouwens door de mistral uit het noorden. Deze waait 90 dagen per jaar en geeft de stad een uniek gezicht dat al vaak is vastgelegd op doek.

Op naar Marseille

Er zijn verschillende manieren om in Marseille te komen, het is maar net wat je voorkeur is. Hier staan ze op een rijtje:
• Het vliegtuig: de luchthaven van Marseille, Marseille-Provence wordt met ruim 7 miljoen passagiers per jaar druk bezocht en is daarmee dan ook de derde luchthaven van Europa. Het is teven de allereerst low-cost luchthaven van Europa.
• De trein: vanuit Parijs zit je met drie uur al in Marseille, met de TVG Méditerranée. Het station Saint-Charles wordt jaarlijks aangedaan door zo’n 11 miljoen bezoekers en daarmee is het dus ook een veelgebruikte methode van vervoer naar Marseille.
• De auto: de auto is ook nog altijd populair. Er zijn drie grote route beschikbaar en dat maakt Marseille dan ook een belangrijk knooppunt in het wegennet van de regio.
• De boot: de eerder besproken haven van Marseille is niet alleen een belangrijk handelspunt maar ook een ideale manier om je reis naar Marseille mee te beginnen. Er zijn ook regelmatige verbindingen per boot met Corsica, Algerije, Marokko, Sardinië en Italië en Tunesië. Zo is Marseille dus ook een ideaal punt om je reis verder uit te breiden naar een van deze landen. De kaden van Marseille zijn drukbezocht, met jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers.

Wat is er allemaal te doen?

In een stad met 26 eeuwen aan geschiedenis is er natuurlijk altijd meer dan genoeg te zien en te beleven. De sporen van het verleden bieden je een brede variatie aan bezienswaardigheden die je tijd meer dan waard zijn.

Er is veel klassieke architectuur te zien zoals de basiliek Notre-Dame de la Garde, de forten van Saint-Jean en Saint-Nicolas bij de oude haven en Le Panier, een schilderachtig wijkje dat dan ook vaak is vastgelegd op het grote doek, maar ook op de gevoelige plaat.

Marseille is zelfs zo bijzonder, dat zelfs de inwoners eigenlijk nooit uitgekeken raken op de vele schatten die hun stad rijk is. Treed bijvoorbeeld zelf ook eens in de voetsporen van de befaamde schilders langs de Estaque of voor een geheel andere beleving, tussen de coulissen van het Vélodrome-stadion.

Marseille wordt ook gezien als de bakermat van het christendom in Europa. Dit is goed terug te zien in de abdij Saint-Victor, maar ook in het prachtige kasteel van If. Deze vesting werd gebouwd door koning Frans I en staat voor de kast. Haar bekendheid dank het kasteel vooral aan Edmond Dantès, de beroemde graaf van Monte-Christo die zo mooi beschreven is Alexandre Dumas.

Je kunt sowieso wel zeggen dat er meer dan genoeg te doen is in Marseille. Met 17 musea en 42 theaters doet de stad eigenlijk ook niet onder voor grote broer Parijs. Een stukje erkenning van dit culturele erfgoed was er in 2013, toen de stad werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Marseille is een bruisende stad, vol met cultuur, kunst maar ook wetenschap. De stad ademt ook muziek, en er worden dan ook jaarlijks vele festivals gehouden zoals het festival van de gewijde muziek, het festival voor de moderne muziek en ook het jazzfestival van de 5 continenten.

Marseille, de stad van het water

Marseille is de grootste jachthaven en de op twee na grootste van Europa, met wel 14 havens langs 75 kilometer aan kust. Marseille wordt ook gezien als een van de mooiste kuststreken ter wereld, met haar Koninklijke kreken (binnen een beschermd natuurgebied!) en de geweldige archipel van Frioul.

Uiteraard lenen de wateren van Marseille zich ook meer dan uitstekend voor watersport. Zeilen, kajakvaren, maar ook duiken: het kan allemaal. Het mag dan ook geen toeval heten dat je in Marseille een van de mooiste en beste sportvoorzieningen in Europa vindt. Omnisports Marseille Grand beslaat meer dan 20.000 m2 voor alle liefhebbers van ijs- en glijsporten.

Top 5 bezienswaardigheden

1. Notre Dame de La Garde
De inwoners van Marseille zien deze basiliek als de beschermster van Marseille. De klokkentoren is 60 meter hoog en op de punt ziet men al van ver het beeld van de Heilige Maria met het kind Jezus in haar armen. Ze prijkt hoog boven de stad en daarom is het ook niet gek dat de basiliek zo belangrijk is voor het algemene beeld van de stad. De buitenkant is net zo mooi als de binnenkant en is altijd je tijd meer dan waard.
2. Vieux-Port
Dit is de ingang van de haven, aangegeven met de forten van Saint-Nicolas en Saint-Jean. Bedoeld om de belangrijke haven te beschermen, liet koning Louis XIV deze in 1660 bouwen. Omdat de haven het in de tweede wereldoorlog zwaar te verduren kreeg, is 1948 na de tweede wereldoorlog een grootschaliger renovatie uitgevoerd. In de buurt van de haven is meer dan genoeg te doen: een lekkere maaltijd met een glaasje wijn, maar ook andere bezienswaardigheden zoals de vuurtoren van Phare de Saint Marie.
3. Basilique le Sacré-Coeur
De Aveneu du Prado is het thuis van deze relatief nieuwe basiliek die gebouwd werd tussen 1920 en 1947. Deze straat behoort tot een van de mooiste plekjes van de stad.
4. Chateau d’lf
Het fort Chateau d’lf bevindt zich op het kleinste eiland van de Frioul-archipel voor de kust van Marseille. Het fort was bedoeld om de stad te kunnen beschermen tegen aanvallen van zee en werd tussen 1524 en 1531 gebouwd. Het fort is later ook nog gebruikt als gevangenis, maar vanaf 1890 is het vooral een toeristische attractie en is publiek dan ook van harte welkom.
5. Cathédrale de la Major
De eigenlijke naam van deze kathedraal is een stuk langer: ‘Cathedrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille’. De kathedraal staat op een plaats waar eerder al veel andere kerken stonden. Dit kan je terug zien aan de restanten van deze gebouwen. De kathedraal werd tussen 1852 en 1896 gebouwd en heeft een indrukwekkende lengte van wel 140 meter.

Top 5 hotels

1. Galerie ML
2. Gîte Polema
3. La Luna
4. Lou Gabian
5. App-Arte Marseille Vieux-Port

Last minute aanbiedingen Marseille