Elzas

Het is een (wijn)streek dat gelegen is in het noordoosten van Frankrijk aan de linkeroever van de Rijn. In het westen is de regio Lotharingen gevestigd. Van het noorden naar het zuiden lopen door de Elzas de Vogezen, een middelhoge bergketen. In het oosten strekt het Rijndal zich uit evenwijdig tussen de Vogezen en de Rijn.

Geschiedenis

De naam Elzas werd in de 8e eeuw afgeleid van ‘Ali-Sazzo’ wat betekent: aan de andere kant wonende. Het eerste deel van de naam stamt af van het Nederlandse elders en het tweede deel met zitten, zetel, zate. Het gebied Elzas was onderverdeeld in circa 70 steden waarvan er 10 rijkssteden waren met een autonoom bestuur. Deze steden vielen direct onder de Duitse keizers en onder de vele geestelijke en adellijke heerlijkheden.
Het zuiden van de Elzas kwam in 1648 in handen van de Fransen. In de loop van de 18e eeuw werd de gehele Elzas onder gezag genomen van de Fransen. Rond 1789 voerde de Franse Revolutie een centralistisch bestuur in en deelde deze streek op in departementen. Dit is ook de reden dat de enige officiële taal in deze streek het Frans is. Deze streek was onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin waar de hoofdstad Straatsburg was. Het gebied is sinds 1 januari 2016 toegevoegd aan de nieuwe regio grand Est.

Eten en drinken in de streek Elzas

De enige echte Elzasser keuken past zich aan, aan de tijd van het jaar.
Zo heb je de Bäckeoffe, drie soorten gemarineerd vlees met aardappels in witte Elzasser wijn. De welbekende zuurkool met verschillende soorten varkensvlees, genaamd Choucroute garnie. Heerlijke haan in saus van witte Rieslingwijn, Coq au Riesling. De Flammeküche zijn in deze streek ook een echte delicatesse. Dit zijn dunne pizza’s belegd met room, kaas en spek. Iedereen die geniet van culinaire gerechten kan prima uit de voeten in de prachtige wijnstreek Elzas.

Bekende wijnen

In deze wijnstreek zijn vooral de druiven te vinden van de witte wijnen, zoals de Riesling276631_Riesling-Rheingau-QbA-Weisswein-2011_xxl en Sylvaner wijnen. De Riesling is een witte druivensoort die afstamt van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De Sylvaner is een witte druivensoort die van oorsprong uit de Kaukasus afkomstig is. Deze wijnen zijn fris, fruitig, droog en hebben zachte zuren.

Plaatsen

Enkele plaatsen in de Elzas zijn:
• Colmar
• Guebwiller Haguenau
• Mulhouse
• Ribeauvillé
• Saverne
• Sélestat
• Straatsburg
• Wissembourg

 Aanbiedingen in de Elzas: