Frankrijk staat bekend om zijn goede wijnen, gezond eten en het chauvinistische karakter. Veel Nederlanders vinden het heerlijk om hier in de zomervakantie te vertoeven van de zon, prachtige streken en natuurlijk de Franse cultuur. Deze cultuur verschilt met de Nederlandse cultuur. Dingen worden nou eenmaal anders gedaan in Frankrijk. Ik wil natuurlijk niet dat jij zonder enige voorbereiding deze cultuur gaat snuiven en daarom ga ik het hebben over de kenmerken van de Franse cultuur.
Franse geslotenheid
De Franse inwoners zijn over het algemeen erg gesloten. Ze hechten veel waarde aan privacy en beleefdheid. Ze bespreken niet snel privézaken met collega’s of kennissen. Dit betekent niet dat de Franse inwoners je nooit gaan vertrouwen. Dit gebeurt wel degelijk. Het kost alleen tijd om het vertrouwen te winnen van deze bevolking. Ze hechten enorm veel waarde aan correct gedrag. Als er wordt opgemerkt dat jij je zeer correct kunt gedragen en vrijwel nooit iets erg verkeerd doet, dan verandert de beleefde Fransman al snel in een goede vriend. De Franse bevolking laten al snel hun beleefdheid en terughoudendheid varen wanneer ze zich bij vrienden of familie bevinden. Geef echter nog niet op wanneer je het vertrouwen hebt gewonnen. Er wordt namelijk wel van je verwacht dat je de vriendschapsrelatie onderhoudt en regelmatig contact hebt en klaarstaat voor diegene. Let ook op de manier van groeten als je een Fransman ontmoet. Spreek ze niet te snel aan met hun voornaam. Begroet eerst met ‘monsieur’ of ‘madame’ totdat het uit de situatie blijkt dat dit niet meer nodig is. Wanneer je jezelf écht een vriend van een Fransman kunt noemen, is het gebruikelijk om een handdruk met twee vriendelijke kusjes te geven. Eén op de linkerwang en één op de rechterwang.
Hang niet de typische Nederlander uit als je Frans gezelschap hebt. Nederlanders kunnen namelijk erg goed klagen, daar staan we immers bekend om. In de Franse cultuur is dit niet gebruikelijk. Fransen nemen dingen zoals ze komen, of ze nou goed of slecht zijn. Ze kunnen hard werken en werken vaak meer dan 40 uur per week. Over de weinige vakantiedagen hoor je ze ook niet klagen, dus misschien kunnen wij als Nederlanders hier nog een voorbeeld aan nemen. Nederlanders hebben over het algemeen ook nog meer vakantiedagen dan de gemiddelde Fransman.
Wees ook beleefd tegen mensen die je niet kent of wilt leren kennen. Dit is de standaard in Frankrijk. Wanneer je in de supermarkt staat is het gewoonlijk dat oudere mensen voorrang nemen. Dit kan in Nederland als onbeschoft worden opgevat, maar in Frankrijk ben je juist beleefd bezig door hier niets over te zeggen en de ouderen gewoon de voorrang te verlenen.
Het chauvinistische Frankrijk
Fransen zijn erg chauvinistisch ingesteld. Dit houdt in dat ze overdreven veel vaderlandsliefde zijn. Frankrijk is in hun ogenhet mooiste land en heeft veel bijgedragen aan Europa. Dit laatste krijgen ze op school geleerd. Volgens Franse scholen is Frankrijk het middelpunt van Europa en heeft veel bijgedragen aan de omgangsvormen die wereldwijd bekend zijn. Als je dit geleerd krijgt op school is het niet zo raar dat de Franse bevolking zo trots is op het land. Een ander voorbeeld van het Franse chauvinisme is het weigeren van een andere taal spreken. Dit is een erg bekend kenmerk van Frankrijk. Het wordt daarom ook zeer gewaardeerd wanneer je moeite doet om de Franse taal te spreken.
Alhoewel het allemaal Frans wordt genoemd, zit er wel degelijk een verschil tussen de streektalen. In het noorden kan je goed merken dat er Belgische en Duitse invloeden aanwezig zijn. Tegen de Duitse grens aan spreekt men met een dialect dat is beïnvloed door Duitsland en tegen de Belgische grens neigen de Fransen wel eens Vlaams te praten. Richting de Spaanse grens wordt vaak Catalaans gesproken en in het zuiden wil men nog wel eens Italiaans spreken. Het ligt dus erg aan de locatie of er vloeiend Frans wordt gesproken.
De reden dat Frankrijk zo chauvinistisch is, ligt in het verleden. Frankrijk en zijn cultuur is altijd een voorbeeld geweest voor andere Europese landen. Frankrijk was het land dat de standaard bepaalde voor omliggende landen. Kunst, mode, filosofie en omgangsnormen ontstonden in Frankrijk en werd al snel overgenomen. Dit is ook de reden waarom Fransen op school geleerd krijgen dat Frankrijk het middelpunt van Europa is. In het verleden was dit daadwerkelijk ook zo. Zelfs de Franse taal was dé taal om binnen Europa te communiceren. Er zijn ook historische bouwstijlen die in Frankrijk ontstaan zijn. De gotische stijl die in heel Europa is toegepast is ontstaan in Frankrijk.