Cultuur en historie

Wijnland

Zoals je wellicht wel weet staat Frankrijk bekend om haar wijnen. Het is nog steeds het meest toonaangevende wijnland ter wereld ondanks dat het klimaat niet eens perfect is om de beste druiven te laten rijpen. Het succes van Frankrijk als wijnland komt door verschillende factoren. Er wordt namelijk veel onderzoek naar wijn gedaan op Franse universiteiten en die kennis wordt in de praktijk gebruikt tijdens het maken van wijnen. Naast onderzoek hebben Franse wijnboeren veel ervaring opgedaan door de eeuwen heen waardoor de boeren de beste technieken kunnen gebruiken. Verder is de bodem erg vruchtbaar  en ligt het land relatief noordelijk. Omdat Frankrijk erg noordelijk ligt worden de druiven niet snel rijp. Door de lange rijpingsperiode wordt de smaak wel erg goed ontwikkelt waardoor de wijnen zo overheerlijk kunnen smaken.

Wijnstreken

Frankrijk heeft verspreid over het hele land wijnstreken waar kwaliteitswijnen vandaan komen. Zie het plaatje voor alle wijnstreken die Frankrijk heeft. De drie grootste streken zijn Bordeaux, Bourgogne en Beaujolais.  Bordeaux is één van de grootste en bekendste wijnstreken ter wereld. De meeste wijnen die daar worden gemaakt zijn rood en daar komt de term ‘bordeauxrood’ ook vandaan. De wijnen die daar geproduceerd worden zijn ook de meest exclusieve wijnen ter wereld. Bourgogne is één van de oudste wijnstreken en er is aan ervaring geen gebrek. De streek staat bekend om rode en witte wijnen van pinot. De streek ligt vrij noordelijk waardoor de kwaliteit van de wijn elk jaar anders kan zijn. Beaujolais is de derde grote wijnstreek waar eigenlijk maar één soort druif wordt gebouwd: de gamay noir  à jus blanc. De druif is kenmerkend om haar fruitige smaak, naast dat je tonen van kersen en frambozen proeft.

wijnkaart_frankrijk

Kwaliteitsindeling

In Frankrijk zijn drie groepen waar je de wijn in kan delen:. De eerste groep is Vin de France. De wijnen die onder deze naam staan kun je zien als tafelwijn. Het zijn eenvoudige wijnen die ook niet al te duur zijn. Je vind ze veel in supermarkten. De tweede groep is de Indication Géographique Protégée. Dit betekent eigenlijk dat de wijn uit een bepaalde streek komt. Met dit keurmerk wordt de wijn beschermd tegen namaak.  In Nederland wordt het ook wel ‘Beschermd geografische aanduiding’ genoemd. Als laatste heb je ook de Appellation d’Origine Contrôlée. Deze wijnen voldoen aan hele strenge eisen. Denk aan het productiegebied, leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen en de opbrengst van de druiven. Al deze keurmerken kun je terugvinden op het etiket.

Druivenrassen

Er zijn in Frankrijk onwijs veel druivenrassen. In elke streek worden weer andere rassen verbouwd waardoor de smaken zo verschillen. De verschillende smaken komen ook door andere factoren zoals de ligging van de wijngaard maar ook of de wijngaard vlak bij zee ligt of juist meer in het oosten. De bekendste rassen zijn de cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc die heel veel worden verbouwd. De blauwe merlot staat op nummer één van meest verbouwde soorten. Iedere streek heeft haar eigen specifieke druivenrassen.

Wijnreis

Als je een liefhebber bent van wijn zou je zeker eens een vakantie moeten plannen waar de Franse wijnen centraal staan. Je kunt zelf een reis organiseren om bepaalde wijnstreken te bezoeken, wijn te proeven en lekker te eten. Nouvelle-Aquitaine is een leuke regio met Bordeaux als hoofdstad.  Voorheen waren dit drie regio’s (Aquitanië, Limousin en Poitou-Charentes) maar sinds 2016 zijn die samengevoegd tot één regio. Het is zeker een aanrader als je een reis wilt maken naar een wijnstreek. Het is ook leuk om bijvoorbeeld Champagne te bezoeken waar de welbekende mousserende wijnen worden gemaakt.

2167264069_ed66b4bf39_o

Leave a Reply