Tips en ideeën

Tour de France 2018

Het duurt nog een tijdje voordat de grootste wielerronde van het jaar weer begint, maar afgelopen maand zijn alle etappes vrijgegeven door de A.S.O. De wielerbond heeft het parcour dat van 7 juli tot 29 juli gereden wordt vrijgegeven en daar gaan veel wielrenharten weer sneller van kloppen.

Grote Wielerwedstrijd

De Tour de France is onderdeel van de drie grootste wielerwedstrijden van het jaar naast de Giro d’Italia en Vuelta Ciclista a España (kortweg Vuelta genoemd). De Tour de France is ontstaan in 1903, de organisator Henri Desgrange kwam op het idee naar aanleiding van de wielrenner Jean Marie Corre die een fiets had ontwikkeld en deze testte op alle grote parcours in Frankrijk. Henri Desgrange besloot om deze parcours jaarlijks te herhalen en zo is de Tour de France ontstaan.

De laatste jaren is er veel commotie ontstaan rond dopingschandalen van veel Tour de France winnaars en dat heeft het wielrennen veel imagoschade toegebracht. Toch kijken er elk jaar zo’n 700.000 Nederlanders naar de gehele Tour, waarbij nog meer mensen enkele ritten zien. De verwachting is dat dit jaar meer Nederlanders naar de Tour zullen kijken omdat Tom Dumoulin afgelopen jaar een indrukwekkend winnaar werd van de Giro.

tour-de-france

Gele trui in het midden van het peleton

Prijzen / truien

Bij de Tour de France zijn er verschillende prijzen te winnen met als belangrijkste prijs natuurlijk de gele trui.
De gele trui is voor de wielrenner die in het algemeen klassement de kortste totale tijd over alle etappes weet neer te zetten.
De groene trui is voor de wielrenner die het meeste punten heeft bepaald tijdens de tussen- en eindsprints van de etappes.
De bolletjestrui is voor de wielrenner die het meeste punten weet te behalen bij de top van diverse beklimmingen.
De witte trui is voor de wielrenner die in het algemeen klassement de kortste tijd rijdt maar dan voor jongeren (meestal onder de 25 jaar).

De Tour de France begint dit jaar met een vlakke rit van 189km vanuit het eiland île de Noirmouter richting het stadje Fontenay-le-Comte. De finish van de Tour de France is op 29 juli in Parijs op de Champs-Élysées.

Leave a Reply