Cultuur en historie

Quatorze Julliet

14 juli, het zegt je vast wel iets. Quatorze juillet klinkt misschien nog meer bekend. De nationale feestdag van Frankrijk valt op 14 juli. Dit is de dag dat de Bastille-gevangenis werd bestormd en daarmee begon de Franse Revolutie. De bestorming van de Bastille was voor de Fransen een flinke prestatie, deze gevangenis was namelijk gelegen in een fort, en dus zeer moeilijk te veroveren. Toch is het de Franse gelukt en daarom wordt die verovering gebruikt als symbool voor het begin van de Revolutie.

Bastille Saint-Antoine

Achtergrond van de revolutie

Een revolutie bestaat niet plotseling en dat was ook zeker niet het geval bij de Franse Revolutie van 1789. De revolutie was het resultaat van een lange periode van groeiende sociale tegenstellingen en onvrede onder bevolking door een economische crisis. Ook door de Verlichting kreeg men een beeld dat veel breder was dan het huidige klassensysteem en hierdoor begon men zich te verzetten tegenover het absolutisme van de koningen. Door de vele oorlogen was de staat failliet en hierdoor werden de prijzen van graan en andere levensmiddelen verhoogd waardoor er een enorme hongersnood ontstond het jaar voor de revolutie.
Al deze aspecten hebben uiteindelijk geleid tot de opstand en daarmee de nationale Franse feestdag.

Parijs tijdens 14 juli

Huidige tijd

Tegenwoordig wordt Quatorze Juillet vollop gevierd met veel vuurwerk. Er worden grote shows door heel het land georganiseerd met zeer professioneel geregisseerde vuurwerkshows. Daarnaast wordt er in Parijs een grote militaire optocht gehouden op de Champs-Elysées waarbij veel belangrijke mensen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld de president.
Daarnaast worden door het hele land de Franse vlaggen uitgehangen en zijn er in allerlei dorpjes en grote steden feesten te vinden. Dit zijn meestal dans feesten en worden ook wel bal populaire genoemd.
In 2016 werd in Nice deze feestdag verstoord door een aanslag. Een chauffeur reed met een vrachtwagen in op een menigte feestende mensen. Hierbij kwamen 86 mensen om het leven.

Leave a Reply