Bezienswaardigheden / Travel / Wintersport

De Goûter Hut in Charmonix

Heeft u wel eens gehoord van de de ‘Goûter Hut’? Dit is een spectaculaire berghut in het Franse departement Haute-Savoie. Deze berghut ligt op een hoogte van 3.835 meter in de bergen van de Arete du Goûter. Het is de hoogste berg in het berggebied van Frankrijk. Dit punt is een erg belangrijk uitrust punt voor de bergbeklimmers, die op de meest bekende wijze de Mont Blanc willen beklimmen. Dit doen zij dan via de Goûter Route. Het is de minst moeilijke en technische route en daarom ook de meest beklommen route.

Beklimming

Elk jaar beklimmen duizenden bergbeklimmers de Mont Blanc, dit proberen ze althans. Ze overnachten vervolgens in de Gouter Hut en gaan de volgende ochtend verder voor het laatste stuk van de route. In het gebouw kunnen tussen de 120 bezoekers overnachten. De hut is erg vaak herbouwd in de afgelopen 150 jaren. Dit is een gevolg van de stijging in populariteit. Minder leuk is om te horen dat er een grote hoeveelheid doden zijn gevallen bij de beklimming van de Mont Blanc.

Mont Blanc

Ook heeft de berghut een eigen landingsplaatsen voor helikopters. Deze plaatst wordt ingezet voor de logistieke werkzaamheden of reddingacties in de bergen. Het is echter wel een gevaarlijke plek in de bergen, want er kan een windsnelheid zijn van zo’n 300 kilometer per uur. Ook is de temperatuur vaak onder 0 graden Celsius op de Mont Blanc. De Mont Blanc is de hoogste berg in de alpen en het westen van Europa. De berg is op zijn hoogst 4.808,7 meter hoog. De berg bevindt zich in de Graian Alps, tussen de Aosta Valley in Italië en de Savoie and Haute-Savoie in Frankrijk. Een leuk feitje over de Mont Blanc is dat de naam witte berg betekent. De top van de Mont Blanc werd voor het eerst bereikt op 8 augustus in het jaar 1786 door twee inwoners van Chamonix.

 

Leave a Reply