Bezienswaardigheden

24 uur van Le Mans

Le Mans 2016 grid

Le Mans is een stad in het noordwesten van Frankrijk en staat voornamelijk bekend om de 24 uur van Le Mans. Deze race wordt al sinds 1923 georganiseerd op het 13,65 kilometer lange ‘Circuit de la Sarthe’. Dit circuit heeft haar naam te danken aan de rivier de Sarthe, waar Le Mans aangelegen ligt.

De 24 uur van Le Mans werd voor het eerst georganiseerd en gehouden op 26 en 27 mei 1923 op de gewone wegen rond de stad. Oorspronkelijk was de race bedoeld als een driejaarlijks evenement, maar sinds 1928 wordt de race jaarlijks gehouden. In de loop der jaren is er natuurlijk veel veranderd met betrekking tot de race. Zo zijn natuurlijk de auto’s sneller en aerodynamischer geworden, is de race verplaatst naar het Circuit de La Sarthe en is ook de start veranderd. De start was tot 1970 een echte La Mansstart, dit houdt in dat de rijders naar hun auto moesten rennen die aan de andere kant van de weg stond voordat zij konden beginnen aan de race. Deze startmethode is echter afgeschaft wegens veiligheidsredenen.

De auto’s die gebruikt worden tijdens de 24 uursrace van Le Mans zijn technisch hoogstaande voertuigen, echter gebruiken veel fabrikanten deze auto’s als prototypes om technologieën en onderdelen te ontwikkelen die in een ‘normale’ personenauto (ook) gebruikt kunnen worden. Dit is een uitstekende manier om deze technologieën en/ of onderdelen te testen, aangezien de auto’s binnen deze 24 uur rond de 5.000 kilometer afleggen.

De echte autoliefhebber weet het echter al, maar voor de mensen die deze race toch een keer willen volgen (terwijl zij normaal gesproken niet zo thuis zijn in de racewereld) wordt de datum nog eenmaal aangegeven. Deze race vindt jaarlijks plaats in het tweede weekend van Juni.  Voor de raceliefhebbers en de autoliefhebbers is het echt een aanrader om deze 24 uursrace een keer bij te wonen.

Leave a Reply